Szeretném ezzel az írással az utóbbi napok eseményeit összefoglalni, de mindenekelőtt szeretném elmondani, hogy Mága Zoltán hegedűművész kiemelkedő munkásságát elismerem, jótékonykodási tevékenységét (mint egy civil szervezet ügyvezetője) példaértékűnek tekintem.

Egyáltalán nem volt célom médiabotrányt csinálni az ügyből, én nem is kerestem meg egy sajtót sem. Szeptember 15 reggelén a Facebookra bejelentkezve láttam Mága Zoltán és Barbra Straisand közös képét. (Én nem voltam követője Mága Zoltán oldalának, egy ismerősöm hozzászólt Mága Zoltán bejegyzéséhez, ezért ajánlotta fel a Facebook ezt posztot nekem.)

 

 

A képet látva legelőször arra gondoltam, hogy itt nincs valami rendben. Furák a fények, nem egyforma árnyékok vannak az arcokon, a bőrszín sem tökéletes, Mága Zoltán arca életlen. Nem gondoltam egyből csalásra, inkább azt próbáltam elképzelni, hogy milyen műtermi világítástechnikával készülhetett el a kép. A Google Képek kereső segítségével azonnal megtaláltam az eredeti Céline Dion és Barbra Straisand fotót, ekkor voltam biztos abban, hogy ez itt és most bizony egy csalás. Ezt a tényt hozzászólásomban közöltem Mága Zoltán oldalán a bejegyzés posztjánál. (Érdekes tény, hogy az én hozzászólásomat követően is érkeztek a rajongóktól gratuláló üzenetek a közös képhez.) Eltelt negyed óra, az én hozzászólásomra is megérkeztek az első reakciók – többen mellém állva és csalást kiáltva. Szerettem volna én is reagálni a közben beérkezett hozzászólásokra, de nem tudtam, mert - mint utólag kiderült – ki lettem tiltva az oldalról.

 

 

Nagyon rosszul esett az, hogy nem a hamis képet távolította el, hanem engem, mint zavaró tényezőt. Ekkor készítettem képernyőmentéseket, és fogalmaztam meg gondolataimat (sajnos eléggé indulatosan), amit feltettem privát Facebook oldalamra. Posztomban mellékeltem a bizonyítékokat is. Bejegyzésem megjelenését követően, kb. negyed óra múlva tudtam meg, hogy Mága Zoltán levette a hamis képet az oldaláról, szerintem már nem győzték koordinálni a csalást kiáltó kommentáradatot.

Nekem a Facebook ismerőseim között sok fotós van, akik olvasták bejegyzésemet. Legelőször a Délmagyarország fotóriportere hívott fel, s kérte, hogy újságíró kollégájának nyilatkozzak. Így kerültem bele a médiába. A cikket átvette több média is.

Ennyi a történet, de közben volt egy fura érzésem, minta egyszer már előfordult volna velem ilyesmi. S tényleg, amikor 3 évvel ezelőtt az egyik szegvári múltidéző Facebook csoport lelkes tagja voltam.

 

A „Szegvári hogy is volt képekben…” című csoport arról szólt, hogy megosszuk egymással emlékeinket, fotóinkat Szegvárról, szegvári emberekről, szegvári történésekről. Ebben a csoportban nem voltak viták, itt nem volt helye politikának sem – legalábbis addig a pillanatig, amíg meg nem jelent a csoportban a helyi polgármester kampányfüzete. Én hozzászólásomban egyből tiltakoztam az ellen, hogy itt bármilyen politikai témájú bejegyzés megjelenjen. (Nem a polgármester kampányfüzete miatt tiltakoztam, hanem összességében azért, hogy itt egyáltalán senkinek se jelenjen meg politikai tartalmú bejegyzése.) Innentől kísértetiesen hasonlít az ügy Mága Zoltánéhoz, ugyanis itt is érkeztek engem támogató hozzászólások, de kis idő múltán nem a posztot törölték le, hanem az én hozzászólásomat. Ezzel el is volt „intézve” az ügy. Csak arra nem gondolt a politikai poszt közzétevője, hogy előzőleg készítettem képernyőmentést, s ezzel lelepleztem azt az aljas viselkedést, amellyel velem szemben eljártak. Szomorú történet, talán igazságérzetem miatt viselt meg mélységesen az ügy. Írásomat követően szűntek meg barátságok, kapcsolatok, ráadásul a polgármester is felhívott telefonon, s számonkért „bűneimért”. De mégis úgy gondolom, hogy az igazságért megérte.

 

Média megjelenések

 

Balázsék

Rádió1, 2017. szeptember 21.

 

 

 

 Szegvári fotós buktatta le Mága Zoltán és Barbra Streisand kamuképét

Délmagyarország, 2017. szeptember 17.

 

 

 

Kamuképet posztolt magáról Mága Zoltán: egy szegvári fotós buktatta le

(Vásárhely24, 2017. szeptember 18.)

 

 

 

Mém lett Mága Zoltánból - de legalább megmagyarázta!

(Bors, 2017. szeptember 18.)

 

 

 

 

Mága Zoltánon röhög a fél internet

(NLCafé, 2017. szeptember 19.)

 

 

 

 

Üzenet küldése

HirdetésLap tetejére